V rubrice Testy chci publikovat různé „recenze“ Pu-erhů, které se dají u nás běžně koupit. Prostě chci dělat jejich hodnocení, abych vám, případným zájemcům o koupi, byl alespoň trošku nápomocen při výběru (který sice není v ČR zas až tak moc velký, ale přece jen, každý dovozce vozí trošku jiný čaj a sortiment se stále zvyšuje). V současné době přemýšlím o vhodné metodice, jak čaje hodnotit, co u nich posuzovat, nač se zaměřit atd. a budu velmi rád, když mi pomocí komentářů pod tímto článečkem pomůžete nějaký ten způsob hodnocení vytvořit…
Zatím přemýšlím, jaké všechny údaje o čaji uvést. Rozhodně by nemělo chybět jméno (označení) a typ čaje, rok produkce, třída použitých listů (1-10), výrobce, případně i dovozce, místo nákupu a cena. Samozřejmě, že u velkého počtu čajů se mi nepodaří všechny tyto údaje zjistit, ale budu se snažit informovat co nejlépe.
Všechny recenze se budu snažit doprovázet také alespoň základní fotodokumentací pro bližší představu o hodnoceném čaji.
Zaměřím se na vzhled a vůni čaje před zalitím a po zalití a slití, na charakteristiky jednotlivých nálevů… Tím pádem nesmím zapomenout uvádět, jakým způsobem byl čaj připraven, jaké množství čaje na jaký objem vody bylo použito atd. Budu zkoušet, kolik nálevů ten který Pu-Erh vydrží, aby byl ještě chutný…
Napadá-li vás, co bych ještě při posuzování čaje neměl opomenout, či vyznáte-li se v degustacích a hodnocení čaje, budu rád, když se se mnou podělíte o své zkušenosti buď v komentářích nebo prostřenictvím kontakního formuláře. Děkuji ;o)
Krome Pu-Erhu doporucuji vyzkouset i caj Liu Bao. V nekolik charakteristickych znacich si jsou tyto dva caje velmi podobne:)
To se mi líbíTo se mi líbí
Ondřeji:
Děkuji za doporučení, až se mi Liu Bao dostane do ruky, určitě jej vyzkouším a podělím se zde o své dojmy ;o)
Jirka
To se mi líbíTo se mi líbí
ahoj, brouzdáním po netu jsem narazil na tyto stránečky.
Na první pohled velmi příjemné. Výše uvedený článek mne velmi zaujal neboť se pokouším o webovky jejímž hlavním obsahem by měla být degustace čajů. Nejen Puerhu, ale i čajů zelených, bílých, oolongů a pod. Pokud bys souhlasil rád bych se podělil o informace získané nejen několikaletým působením v naší čajovně-viz „web“, ale i infem z knih apod. Těším se na případnou s polupráci.
To se mi líbíTo se mi líbí
Liu bao je skvělé. Je to dodatečně fermentovaný oolong
To se mi líbíTo se mi líbí