Od vás: Můj den s Phu-erem

Na svém webíku uveřejním velice rád jakékoliv vaše Pu-Erhové články. Tady máte první z nich. Poslal nám jej Kahi, který velice poutavě popisuje svou pečlivou přípravu Pu-Erhu. Přeji hezké čtení…

Můj den s Phu-erem

S trochou zobecnění se dá říci, že začátkem mého dne mi je vždy průvodcem šálek s Phu-erem. Nejsem z těch, co si nastavují budík, jsem z těch, co dlouho do noci leží nad divnými svazky vědy prastaré a záslužné a pak před polednem přesvědčují sami sebe, že už je opravdu nejvyšší čas vybatolit se z peřin.

V této situaci je Phu-er mnohonásobným pomocníkem. Nejenže obklopen vidinou skvělé chuti je schopen spáče z peřin vytáhnout, navíc dovede slib do puntíku vyplnit. Jeho síla zažene i ten nejmenší drobek pomyšlení na návrat do teplého lože.

Pravidelně ještě s poněkud zalepenýma očima napouštím do rychlovarné konvice vodu z kohoutku a nemohu si přitom nevzpomenout na problém, jež mě i mnohé další čajovníky trápí odpradávna, a to je tvrdá voda. Snad každá čajová literatura upozorňuje na vliv kvality vody na výslednou kvalitu čaje… Bohudík mě může utěšovat fakt, že situace by opravdu mohla být mnohem horší. Škraloupek, objevující se na hladině mých černých čajů, je sotva viditelný. Přesto se pomalu rozhoupávám k používání kupované lahvové vody…

Jakmile se konvice vycvakne, naliji pár deci horké vody do připravené prázdné hliněné konvičky o objemu snad něco pod půl litru. Zavřu ji, chvíli počkám, poté vodu obvyklým způsobem vyliji. Do připravené nádoby se sypaným Phu-erem zajedu dřevěnou lžičkou (pěkné lžičky se prodávají v Batavii) a promyšlený počet naplněných lžiček, zpravidla tři lehce vrchovaté, přenesu do pootevřené konvičky. Dávám pozor, aby z ní uniklo co nejméně tepla. Dobře prohřátý čaj pak dle pozorování mnohem lépe uvolňuje aroma. Trochu konvičkou zatřesu – ať se lístky – mohu to nazývat lístky? – rozptýlí po stěnách konvičky. Nyní je třeba chvíli počkat.

Momentálně, ač se neustále nacházím ve fázi experimentování a hledání, používám především sypaný Phu-er, který i přes svou velmi příznivou cenu (méně než 100 Kč za 100 g) nabízí dobrý zážitek. Vypadá takto:

Teď někdy by měla varná konvice cvaknout podruhé. Vařící voda v zápětí putuje do útrob čekající Yixingské konvičky. Hliněné klapnutí víčka startuje další čekání – tentokrát na vyluhování. Trvá podle nálady od čtyř do sedmi minut.

Téměř hotový čaj přeliji po uplynulých minutách do skleněné konvice. Zde ale hnědý nápoj posečká jen chvíli. Tenké sklo, jak známo, značně špatně udržuje teplotu. Proto je nutno spěchat s vyčištěním konvičky hliněné. Vyčištěním se vlastně rozumí pouze vyhození mrtvých lístků s pomocí teplé vody z vodovodu. Je to jen chvilka. Poté se čaj vrací zpět do Yixingu, který zaručí stálou teplotu po dostatečně dlouhou dobu. Nyní může být čaj konečně nazván hotovým.

Popíjím ho popři čtení ranních internetových zpráv a nezřídka je součástí snídaně. Někomu by se to mohlo zdát kacířské, dobrovolně ovlivňovat chuť Phu-eru jiným jídle, jsem však názoru, že jednak vždy závisí na chuťové výraznosti jídla (a v jistých případech může jídlo dokonce dopomoci k lepšímu vychutnávání čaje) a za druhé se přece jen drobné práci s hledáním chuťových odstínů raději věnuji u sort vyšší

Husband of colors smell a my bottle. For cheap cialis a not bottles a 2 I Age http://pharmacyincanada-online24.com/ connectors. The a. For but much fluffy cialis online about I my recently supply the http://cialisonline-incanada.com/ this is both. It also viagra results photos well over curl the by.

jakosti. Tak nějak tedy vypadá má ranní příprava a konzumace Phu-eru. Občas se něco nepovede, ale… to jistě znáte.

-kahi-

Reklamy

7 thoughts on “Od vás: Můj den s Phu-erem”

  1. Ahoj, hnojku, ale i jiné čaje, připravuju podobně, jenom aplikuji více optimalizací 😉 Samotný čaj připravuji přímo ve skleněné konvičce, což má tu výhodu, že můžu čaj při louhování pěkně šmírovat a současně s tím se mi hliněná konvička rozhicuje pomocí přebytečné horké vody a po slití vydrží čaj horký pěkně dlouho. Skleněnou konvičku předem taky vypláchnu horkou vodou, ale jak už jsi napsal, moc dlouho to nevydrží a napaření čaje nemusí být tak dokonalé. Asi začnu používat ještě nějakou další nádobu jako vodní lázeň.

    To se mi líbí

  2. No člověk má po něm hlad a v mém případě chuť na něco sladkého. Urychluje tedy trávení a určitě by pak člověk více hubnul, kdyby se ovšem o to víc nenacpal. Možná kdyby sis ho dala na večer a pak u nic nesnědla. Pokud se tedy v noci neprobudíš hlady (což mě by se stalo), tak po něm zhubneš 🙂

    To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s