Pu-Erh „Tibetan Mushroom“

Pu-Erh Tibetan Mushroom

Dnes jsem se podrobněji podíval na Pu-Erh, kterému se přezdívá „Tibetan Mushroom“ (tibetská houba). Proč houba, to je asi každému jasné. Tibetská proto, že v minulosti byla tato forma Pu-Erhu exportována převážně do Tibetu…

Bližší info:
Druh: zelený (dle dovozce) Pu-Erh lisovaný do tvaru houby 
Hmotnost: 225g
Rok výroby: nezjištěn
Výrobce: nezjištěn (možná Xia Guan Tea Factory)
Dovozce do ČR: Expect s. r. o.
Prodejce: Česká čajovna Česká Třebová (zrušena k 31. 12. 2006)
Cena: 130Kč

Tibetská houba v balení od dovozce

Houbička je zabalená v celofánovém sáčku, do kterého je vložena kopie jakéhosi papíru s „textem a lá rozsypaný čaj“. Z obrázků na internetu jsem pochopil, že to je kopie přední strany originálního balení, ve kterém jsou ony houbičky 3. Nevím však, zda houbičky takto balí až dovozce v ČR, nebo už je nabalené po jedné do ČR dováží. Na celofánovém sáčku je nalepen štítek s informacemi českého dovozce, mnoho informací o čaji se z něj ale bohužel nedozvíme. Onen štítek nám říká, že jde o zelený typ Pu-Erhu, avšak jsem přesvědčený, že (alespoň v případě mé houbičky) jde o Pu-Erh tmavý, čemuž napovídá barva lístků i čaje samotného, jeho vůně a hlavně pak chuť.

štítek s informacemi českého dovozce přiložená kopie přední strany původního balení

Po vybalení na nás vykoukne krásná hnědá houbička velice příjemné, lehce zemité a mírně nasládlé vůně. V kloboučku je zalisován malý papírek (o rozměrech necelé 4cm x 4cm) informující o původu houbičky. V této recenzi používám z velké části fotografie své první houbičky, které jsem pořídil již více než před rokem, takže je na nich alespoň trošku vidět onen vlisovaný papírek. Houbičku jsem však již zkonzumoval a v současnosti si pochutnávám na druhé. Zpočátku jsem si myslel, že k ní při výrobě zapomněli onen štítek přidat, avšak před časem, když jsem odlamoval další kousek kloboučku, jsem na štítek narazil. Bohužel však byl na takovém místě, že jsem si ho všiml až po jeho přetržení. Naštěstí se mi ale podařilo bez větší újmy „vypreparovat“ štítek z první houbičky.

Pu-Erh tibetská houba Pu-Erh tibetská houba

Pu-Erh tibetská houba Pu-Erh tibetská houba

Pu-Erh tibetská houba štítek vlisovaný do houbičky

Jak jsem již psal, houbička velmi příjemně voní. Na jejím povrchu je vidět jemný čtverečkovaný vzor od vláken látky, v níž byl čaj lisován. Barva lístků je tmavší než na fotografiích. Jak je z fotografií patrné, obsahuje houbička poměrně dost stonků/větviček. Oddělení lístků od sebe je opět poměrně náročné, houbička je velmi pevně slisována a je prakticky nemožné lístky od sebe oddělit bez jejich poškození.

S tímto čajem mám už poměrně hodně zkušeností, a to jak s přípravou v gaiwanu, tak i s obyčejnou přípravou v hrnečku s různými dobami luhování. Musím říct, že houbička patří mezi mé nejoblíbenější Pu-Erhy vůbec (z těch, co jsem doposud měl možnost ochutnat, je houbička mým jasným favoritem). Čaj po zalití velmi dobře barví, takže při přípravě v gaiwanu stačí k vyluhování jen pár sekund a je možné připravit minimálně 4-5 výtečných nálevů. Při přípravě v hrnečku je možné buď připravit jeden opravdu silný, hutný a chuťově velmi plný, avšak stále výtečný nálev, nebo 2 slabší nálevy, 1. luhovaný cca 5 minut a druhý, než vypijete čaj. Chuť čaje je krásně plná, příjemně mazlivá, se sladkými tóny, avšak stále zemitá a typická pro tmavý typ Pu-Erhu (opravdu jsem si jist, že je tento čaj označen dovozcem jako zelený typ chybně). Vůně nálevu taktéž zalahodí vašim smyslům svou lehkostí a příjemnou zemitostí s nádechem sladkosti.

Čajové lístky po zalití nevypadají však příliš vábně, avšak to nic nemění na skvělé chuti čaje z nich připraveného. Zkoušel jsem lístky ochutnat a byl jsem překvapen jejich konzistencí – jako bych měl v ústech velmi jemný písek.

čajové lístky po zalití
-čaj po zalití-

 

Závěr: Velmi příjemný čajík za ještě příjemnější cenu. Pokud na něj někde narazíte, jeho nákup rozhodně doporučuji. (Koupit se dá např. na www.cajovna.cz/shop/, ale cena, za kterou jej zde mají, se mi zdá poměrně vysoká.)

Hodnocení: 7 z 10 bodů.

 

Článek naleznete též na e-čajovně, jejíž návštěvu vám vřele doporučuji ;o)

16 komentářů: „Pu-Erh „Tibetan Mushroom““

  1. Ahoj
    Kdysi jsem si z Amany objednal zelenou variantu čaje Mini Tuo Cha (miniaturní mističky, jedna tak akorát na jeden čaj) a byl jsem taky přesvědčen, že to chutnalo jako „obyčejná“ černá varianta. Bohužel jsem nikde jinde zelený Pu-Erh nezkoušel, tak jsem neměl srovnání. Výsledek asi záleží ne míře paranoii – při jejím nízkém stupni to znamená, že ještě nejsem takový čajový expert. Při vysokém z toho plyne, že jsou všichni čeští dovozci domluvení a prodávají tmavý typ místo zeleného 😀

    To se mi líbí

  2. Koubas: :o))) Je fakt, že pu-erhů zeleného typu jsem zase tolik neochutnal, avšak za tímhle názorem si stojím ;o) Jsem přesvědčený, že tenhle Pu-Erh není žádný zelenáč :o)

    To se mi líbí

  3. Gormie: Ano, na první pohled je to cena nízká, avšak mají houbičku od stejného dovozce jako čajovna, kde jsem ji v listopadu kupoval já za cenu o 52Kč nižší, takže proto se mi houbička zdá předražená.

    To se mi líbí

  4. Ahoj, zavítal jsem po delší době na tvůj web a koukám, že si to tu pěkně rozjel 🙂 Puerh piju poměrně často, sice moje domácí příprava je dost „barbarská“, ale jeho přijemně nahořklá chuť a tmavá barva nálevu se stala součástí příjemných okamžiků odpočinku a relaxace, na které se vždy těším 🙂 Díky a jen tak dál!!

    To se mi líbí

  5. Vašku: Děkuji za povzbuzení ;o) Měl jsem teď chvilku času a nálady, tak je to tady na webíku trošku vidět, no :o) Ale musím trošku zvolnit tempo, abych mohl příspěvky publikovat průběžně a nestávalo se už, že se tu víc jak měsíc nic neděje ;o) Přeji krásný den provoněný Pu-Erhem ;o)

    To se mi líbí

  6. Kaderas: Krom spokojeného výrazu na své tváři, způsobeného příjemnou chutí a vůní tohoto čaje, žádné další účinky na sobě nepozoruji ;o) Někdy se domluvíme a můžeme udělat degustaci pár kousků z mé minisbírky (která se snad bude stále rozrůstat) ;o)

    To se mi líbí

  7. já bych se k vám klidně přidal, teda jestli myslíte nějakou pražskou čajovnu…myslím že bych měl co na ochutnání. Mam nějakejch zhruba 10 tmavých puerhů z nichž tak 6 určitě stojí za ochutnání. Bohužel času je pomálu a navíc pravděpodobně pražskou čajovnu nemyslíte…

    To se mi líbí

  8. vojtěch: No… my bychom to spíš viděli někdy v létě jako nějakou jednodenní nebo víkendovou miniakci někde venku (určitě ne v Pze), nebo tedy aspoň já bych to tak rád viděl, abych nemluvil za Kaderase ;o) Takže pokud něco bude v plánu, dáme to vědět světu a třeba se uvidíme ;o)

    To se mi líbí

  9. Popisuješ tady skvěle dobré puery, jenže na českém trhu k běžně dostání (tudíž pro “zaběhlé“ již zcela známé).
    Co takhle “spáchat“ tady nějakou specialitu??
    Jinak tvůj web se mi moc líbí!

    To se mi líbí

  10. Petře: Pu-Erhy, které jsou u nás relativně běžně k dostání, zde „recenzuji“ záměrně. Myslím, že pro běžné návštěvníky tohoto webu mají větší cenu informace o Pu-Erhech, které jsou pro ně bez potíží k mání, než nějaký exotický Pu-Erh, který neseženou, nebo jej seženou těžko a draze. Na druhou stranu Tě ale mohu potěšit – plánuji nákup u http://stores.ebay.com/Yunnan-Sourcing-LLC ;o) Ještě nevím, kdy uskutečním objednávku a také jak dlouho ke mě balík poputuje, ale první články o zboží tam nakoupeném by se zde mohly objevit snad už v září ;o) Jsem moc rád, že se Ti můj web líbí a budu rád, když jej budeš i dál navštěvovat, pokusím se, aby zde bylo stále něco aktuálního ;o)

    To se mi líbí

Napsat komentář