Pu-Erhový horor z Dobré čajovy

Tuo Cha

V dubnu jsem si v brněnské Dobré čajovně koupil stogramovou lisovanou „mističku“ tmavého pu-erhu, abych ji podrobil své amatérské zkoušce. Chcete vědět, jak můj testík dopadl? Tak neváhejte a čtěte dále ;o)

Bližší info:
Druh: tmavý Pu-Erh lisovaný do tvaru misky
Hmotnost: 100g
Rok výroby: nezjištěn
Výrobce: nezjištěn
Dovozce do ČR: Spolek milců čaje s. r. o.
Prodejce: Dobrá čajovna Brno
Cena: 95Kč

 

Tuo Cha  Tuo Cha  

Tuo Cha je zabalena v papíru, na němž není krom loga – korunky a textu v čínštině napsáno vůbec nic pro „západní“ spotřebitele. Tento nedostatek se alespoň z části snaží napravit nálepka dovozce na zadní straně obalu mističky. Ze štítku se toho ale moc nedozvíme, snad jen to, že Milci čaje nesprávně kategorizují tmavý Pu-Erh mezi černé čaje. Také by mě zajímalo, co znamená číselné označení 1533, protože o recepturu se zde určitě nejedná.

Tuo Cha  Tuo Cha

Od rozbalení mističky v mém případě následovalo už jen zklamání. Vůně velmi nevýrazná, čaj nevoní skoro vůbec a když už se nosu podaří něco nasát, je to spíše nepříjemný pach, než nějaká libá vůně. Vzhledově mistička také nenadchne, už na první pohled je totiž jasné, že neobsahoje právě nejkvalitnější lístky, navíc je v ní poměrně dost stonků a větviček.

Tuo Cha Tuo Cha

Vyzkoušel jsem samozřejmě několik způsobů přípravy. Jako první to byla příprava v asi litrové konvici s množstvím čaje odpovídajícím objemu (odhadem asi 15g), zalito právě vřelou vodou a louhováno do doby, než jsem čaj vypil (tzn. 8 minut a více). Čaj mě chuťově ani vůní vůbec nenadchl, opravdu žádný příjemný čajový zážitek, doporučuji kolíček na nos a znecitlivění jazyka umrtvovací injekcí. Co ale následovalo po vypití tohoto čaje, to je opravdu nepopsatelné. Tak špatně mi po čaji ještě nikdy nebylo. Nebo spíše mně snad ještě nikdy nebylo po čaji nějak špatně, ale tohle byla vážně síla. Motala se mi hlava, třásl jsem se a div, že jsem nezvracel. Naštěstí mám ale silný žaludek, tak jsem to přežil bez vážnější újmy. Čaj (vypil jsem ho vážně všechen = obrovská chyba) jsem pil kolem druhé hodiny odpolední, spát jsem šel až po půlnoci a i když jsem se cítil hodně vyčerpaně a unaveně, tak ne a ne usnout a když už se zadařilo, stále jsem se budil. Na znekvalitnění spánku je to tedy čaj přímo ideální, zvláště pak pokud to s jeho sílou a množstvím vypitého odvaru přeženete. 

Tuo Cha

Druhým způsobem byla příprava v gaiwanu. Do termosky jsem přelil právě vřelou vodu, v nahřátém gaiwanu jsem nejdříve provedl nultý oplachovací nálev, po kterém se čajové lístky velmi nepříjemně rozvoněly, spíše tedy „rozesmrádnuly“, fuj. Tu „vůni“ dost dobře nedokážu popsat, mísí se v ní hořkočokoládové tóny s aromatem záchodové mísy veřejných toalet, prostě hrůza. První nálev jsem slil zhruba po 20 sekundách. Vůní je naštěstí nevýrazný, skoro není cítit, ale možná to je jen tím šokem, který před chvilkou schytal můj nos přičichnutím k lístkům. A chuť? Když bych si měl představit chuťový vjem získaný oblíznutím oné záchodové mísy, jíž jsem před chvílí cítil, představoval bych si ji nějak takto. A hádejte, kde zbytek prvního nálevu skončil? BTW už se mi dělá špatně, ale kvůli objektivitě jdu na další nálev. Druhý nálev jsem slil opět zhruba za 20 sekund. Po jeho opatrném očichání musím konstatovat, že je vůní podobný nálevu prvnímu. S chutí je tomu rovněž tak – hořké fůůůj. Šup s tím do záchodu. Mám risknout i třetí nálev? Dobrá tedy, do třetice všeho dobrého (nebo zlého?). Třetímu nálevu jsem nechal na louhování poctivou jednu minutku. To jsem asi neměl dělat, protože vůně hořkou čokoládou potřené záchodové mísy neudržované veřejné toalety pronikavě vycházela už i z odvaru, nejen z čajových lístků. Mou další chybou bylo, že jsem se odvážil tento nálev ochutnat. Pane Bože, co jsem komu udělal? I voda z kaluže je lahůdkou oproti tomuto „čaji“. Po tomto dechberoucím chuťovém zážitku vážně nechápu, jak jsem dokázal předtím vypít litr tohoto slisovaného čehosi.

Tuo Cha Tuo Cha
-čaj před a po zalití-

Závěr: Myslel jsem si, že se nikdy nestane, abych dal nějakému čaji nulu. Omyl! Kdyby to bylo možné, šlo by hodnocení tohoto čaje (čaje? tohle něco se tak opravdu nedá označit) hodně do záporných čísel. Pokud možno se tomuto čemusi vyvarujte, je to životu nebezpečné.

Na konec jen zdůrazňuji, že veškeré mé hodnocení je subjektivní, založené čistě na mých chuťových preferencích a názorech, takže s výsledkem mého testíku nemusíte souhlasit.

Hodnocení: 0 z 10 bodů.

Článek naleznete též na e-čajovně, jejíž návštěvu vám vřele doporučuji ;o)

Další fotky:

Tuo Cha Tuo Cha

Tuo Cha Tuo Cha

Tuo Cha

9 komentářů: „Pu-Erhový horor z Dobré čajovy“

  1. Tak tohle nechápu. Tenhle čaj jsem měl a celý jsem ho bez problémů zkonzumoval. Kvalitní sice příliš není, chutí taky nijak zvlášť nezaujme, ale pít se dá celkem bez problémů – a znám minimálně dva další čajovníky, kteří si ho koupili a také dobrovolně vypili. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že jsi měl nějaký „speciální“ kousek. Smůla, no.

    To se mi líbí

  2. Gormie: vzorek vezmu na „degustaci“ v sobotu do Nového Jičína (info viz. e-čajovna), tak buď také doraz a můžeš se přesvědčit, nebo aspoň poprosím ty, co jej ochutnají, aby sem napsali svůj názor. Chuťově vážně šílenost, zvláště pak ve srovnání se vším, co jsem už doposud ochutnal…

    To se mi líbí

  3. Krásný článek, děkuji, moc jsem se pobavil 🙂 S miskovitými puerhy nemam vesměs dobré zkušenosti, tak bych snad tenhle ani nekupoval, ale občas mě napadne něco takového, jako že bych neměl ztrácet přehled a třeba bych tuto tuočku koupil…tak teď tak zcela určitě nestane…ale už podle té ceny se dalo usuzovat na nějakou neplechu, i když občas se poštěstí najít dobrý puerh za nízkou cenu.

    To se mi líbí

  4. Vojtěchu: těší mne, že jste se bavil, já při psaní také, při degustaci však již méně :o) Co se misek týče, tak mnou před časem hodnocená zelená tuo cha byla taky laciná, ale vynikající. Navíc zatím mne nikdy nezklamala obyčejná 250g tmavá cihla, kterou je možné koupit téměř všude za cenu kolem 150Kč. Také mám doma už jednu připravenou na zhodnocení, tak snad mne nezklame ani tentokrát ;o)

    To se mi líbí

  5. Co se cihel týče, než ta klasická o které píšeš mi přijde určitě lepší zhruba 220g cihla,která se prodává v Guan Yin a říkají ji „soudruh“. Mám teď doma 2 kousky a přijde mi příjemná, první nálevy nic extra, ale tak od třetího je plná a jemňoučká,jeden z mých nejoblíbenějších puerhů na českém trhu, ale ještě jsem neměl žádný z nové nabídky amany. Cena je 90Kč/50g.

    To se mi líbí

  6. Né že bych se v tom extra vyznal, ale z jednoho nejmenovaného zdroje (zdravím tě) jsem zaslechl, že tuo-cha(i) bývají lepší než cihly resp. se na ně používá kvalitnější list. To samozřejmě není pravidlo, ale říká se, že tomu tak povětšinou bývá…

    To se mi líbí

  7. Vojtěch: to už je ale skoro 400Kč za cihlu a to mi přijde docela dost. Ale pokud je vyšší cena vykoupena chutí, která stojí za to…;o)

    Blueworld: tuo cha by opravdu měly být z kvalitnějších listů, než cihly. Ovšem neplatí to vždy, no :o)

    Ondrasus: zlatý víčko, Ondro, věř mi :o)))

    To se mi líbí

  8. Zdravím, s tímto výliskem mám taká zkušenosti, koupil jsem ho v Pardubické DČ a musím říct že s tím čajem z recenze toho moc společného neměl. možná je to zaviněné špatným skladováním (v Brně), ale mě tento čaj přišel vcelku poživatelný, dal bych mu tak čtyřku (na desítkové stupnici)

    To se mi líbí

Napsat komentář