Z čoho sa vyrába pu-erh

 

Čajový majster Zho You raz napísal, že človek, ktorý chce piť čaj s príjemnou chuťou alebo arómou nemá piť pu-erh, ale radšej by si mal dať zelený alebo čierny čaj, prípadne niektorý z zelených alebo wuyi yan oolongov. Neznamená to, že pu-erh nemá príjemnú chuť alebo vôňu, naopak, mnohé z nich patria medzi najlepšie čaje, ktoré som kedy ochutnal.

Pu-erh je ale komplexný čaj. Kým ostatné druhy čajov sú príjemné, pu-erh je mnohorozmerný, núti k objavovaniu. Pu-erh je zároveň aj čaj, ktorý dokáže hýbať ľudskou energiou Čchi (Qi, Ki) – pravda, toto sa týka naozaj len tých kvalitných. Dôvod, prečo sa to tak deje je, aspoň podľa mňa, v tom, ako sa pu-erh vyrába.

Najväčší rozdiel medzi pu-erhom a ostatnými čajmi je ten, že kým ostatné čaje sa ťažia z čajovníka pestovaného vo forme kríkov, pu-erh sa pestuje z čajovníka, ktorý sa necháva rásť v podobe stromu. Čím je strom starší, tým „silnejšie“ listy na ňom rastú. Tak sa dokonca môže stať, že z čaj vyrobený z listov príliš starých stromov je nepiteľný, príliš silný.

Pochopiteľne, predstava, že všetok pu-erh je vyrobený z divoko alebo polodivoko rastúcich čajovníkov je utopická. V skutočnosti je to možno 5% všetkého pu-erhu, zvyšných 95% je vyrobených zo stromov pestovaných na čajových plantážach.

Fotografia typickej čajovej plantáže – „výhodou“ takejto plantáže je, že lístie je možné zbierať aj strojom – treba si ho predstaviť ako veľký holiaci strojček, ktorý kríky oholí, pričom listy sa zbierajú do plachty za strojom.

Fotografia divoko rastúceho čajovníka – zber z takýchto stromov je nutné vykonávať ručne.

Ručný zber listov z čajovníka. Ideálne je systém 2 listy a pupeň, keď sa oberú len posledné dva listy z každého konára a pupeň – zárodok nového listu. Pu-erh obsahujúci dostatok týchto tipsov je silnejší a lepšie starne.

Nazberané čerstvé listy spolu s pupeňom na konci konárika.

Jedny z najväčších listov, ktoré sa ešte zvyknú zbierať.

Pochopiteľne, nezbierajú sa len mladé a malé listy, mnoho pu-erhov je vyrobených z veľkých, starších listov a jemné listy sa pridávajú len na upravenie chute a schopnosti starnúť. Je ťažké zhodnotiť, ktorý pu-erh je lepší, či z menších alebo väčších listov. Menšie listy príjemnejšie chutia ako čerstvé, kým o starších listoch sa predpokladá, že lepšie starnú.
Bohužiaľ, vedomosti o výrobe skutočne majstrovských pu-erhov z obdobia rokov 1915-1950 zanikli počas Maovej kultúrnej revolúcie, keď sa výroba pu-erhu previedla do tovární podľa nových receptov. Pôvodný spôsob výroby pu-erhu  je nutné znovuobjavovať. A keďže pu-erh na získanie dostatočného veku potrebuje aspoň 20-30 rokov, je to pomalý proces.

Čo ale môžeme povedať určite je, že pu-erh z listov vyťažených z divoko rastúcich čajovníkov v jednej oblasti má najvýraznejší charakter a najvyššiu cenu, keďže takýto materiál je najmä od roku 2003 výrazne nedostatkový. Našťastie, aj bežnejšie pu-erhy pripravované z miešaných listov vedia často príjemne prekvapiť.

Nabudúce: Ako sa vyrába pu-erh

Fotografie pocházejí z http://houdeblog.com/ a jsou použity se souhlasem autora blogu, děkujeme.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s