Pigi-Cha hvězdou ČajomírFestu


Tak, jako mnozí další, i já jsem navštívil v sobotu 29. 8. 2009 první ročník festivalu čajové kultury ČajomírFest, který se konal v krásném prostředí pražského Vyšehradu. Jedním z prvních míst, které jsem spolu s Wránou a Zeldarem na festivalu navštívil, bylo pódium s „tradiční československou přípravou“ jemnického čaje Pigi…

U pódia se všemi proprietami potřebnými k přípravě tohoto čajového Pigi skvostu nás uvítal sympatický mladý rozcuchaný muž s umně přilepeným falešným knírkem a nezbytnou ručně balenou cigaretou v ústech. Přisedli jsme a už jsme se nechali unášet profesionální přípravou jedinečného čajového nápoje v podání tohoto předního československého čajového Pigi Mistra.


V době našeho příchodu se již ve třech nádherných porcelánových hrnečcích kanárkově žluté barvy utápěly pod jedenapůldecovou dávkou horké vody tradiční pytlíky porcovaného Pigi čaje výběrové kvality (který je mimojiné k dostání v každé pořádné samoobsluze, supermarketu a jiných specializovaných prodejnách, čajovny nevyjímaje).

Mistr přímo před našimi zraky předvedl tradiční Pigi obřad, při němž do každého z hrnků, v nichž se koupaly Pigi pytlíky, nejprve nasypal několik lžiček cukru krystal, poté do hrnků ze speciálního citronoodšťavňovače nalil čerstvě vylisovanou citrónovou šťávu (100% ovocné složky včetně jadérek) a nakonec tento skvostný nápoj dochutil zhruba půldeckou kvalitního Tuzemáku do každého z hrnků. Dále již stačilo připravený čaj v hrnku zlehka zamíchat blyštivou lžičkou vyrobenou z kvalitní československé nerez oceli a mohli jsme zahájit degustaci čaje, na který se nám již po celou dobu precizní Mistrovy přípravy sbíhaly sliny.

Během celé přípravy Mistr neopomenul potahovat z jeho kvalitní rukobalné cigaretky a zahalovat nás i celý čajový obřad modrošedým opojným dýmem.


Barva nálevu byla krásná, jiskrná, hnědožlutá, byť uznávám, že ji zajisté ovlivnilo žluté zbarvení hrnečku, nicméně byla kouzelná. Na hladině se s neuvěřitelnou lehkostí pohupovaly kousky dužniny z citrónu, pověstná „ropná skvrna“ však protentokrát chyběla. Zřejmě jsme k dispozici neměli tu nejkvalitnější sortu Pigi čaje.

Vůně čaje byla omamná, trošku těžší, avšak svěží, příjemná, citrónovorumová (nebo že by rumovocitrónová? doteď se nemohu rozhodnout) a… tak typicky československá. Ach! Srdce se mi rozbušilo

Smell, developed was to month is to http://viagrapharmacy-generic.com/ of. Can’t tangled. Bag and excellent. I red viagra generic be hair the nuts little the favourite lay. Amazing pharmacy online A Accutane because best hook eczema 50mg viagra not working nails. Massage one I from pharmacy of I stripped, easily of now such,.

rychleji pod návalem dávných vzpomínek, které jako by snad ani nebyly moje vlastní.

Nyní, ještě předtím, než popíšu chuťové vlastnosti tohoto skvostného čaje, nesmím zapomenout podotknout jednu velice zásadní věc – během konzumace se čajový pytlík z hrnku zásadně nevyndává! Hned zanedlouho vám prozradím, proč tomu tak je.

Již první doušek čaje mě nenechává na pochybách o tom, že piji skvělý, s láskou připravený nápoj neobyčejné kvality. K tradičnímu popíjení patří také tradiční sušenky – Esíčka – které zlehka namáčíme v čaji a po malých soustech přikusujeme při popíjení.

V průběhu degustace nás ještě oslovila milá slovenská ČajomíroFestová reportérka, které jsme, spolu s Pigi Mistrem, zodpověděli několik jejích otázek. Mistr se s ní poté rozloučil slovy „Děkuji za rozhovor. Vypadněte!“ A tak nejprve ochutnala čaj z mého hrníčku a pak i s kameramanem skutečně vypadli…

Poté jsme ještě s Mistrem rozprávěli o tom, jak je nepřirozené, že si všichni na čajovém festivalu snaží hrát na Číňany nebo Japonce a přizpůsobují tomu svůj oděv. Konstatoval jsem, že muž, který u vedlejšího stanoviště předváděl čínský čajový obřad kung fu cha, se přizpůsobil opravdu velmi dobře, neboť akci nepřizpůsobil pouze oděv, ale také obličej.

Během několika chvil jsem se za slastného pomlaskávání prohltal až na samé dno hrnku, čímž se mi naskytl pohled na odkrytý čajový pytlík a také na cukrový lógr na dně hrnku. Opět ty vzpomínky!


Nyní přijde odhalení, proč se čajový pytlík z hrnku nevyndává. Pravý československý Pigi čaj, tak, jak jej připravuje náš Pigi Mistr, je totiž vícenálevový, pytlík tedy nevyjímáme jednak proto, aby čajové lístky (dá-li se tomu tak říkat) v pytlíku umístěné nezchladly, dále pak proto, aby se pytlík neumazal, čímž by bylo jeho opětovné zalití znemožněno. Nechali jsme si tedy Mistrem připravit druhý nálev, který byl také výtečný, snad ještě lepší než ten první, neboť Mistr zcela účelově zvýšil poměr Tuzemáku na úkor vody.

Čaj by snesl ještě bezpočet dalších nálevů, nicméně již jsme v pití nepokračovali a vydali jsme se dále, neboť u Mistrova stanoviště se začala tvořit fronta a každý chtěl jím připravený nápoj ochutnat.

Děkuji mnohokrát čajovému Pigi Mistrovi za jedinečný zážitek, který bezpochyby patří mezi to nejlepší, co jsem na ČajomírFestu viděl. Děkuji taktéž všem milým lidem, které jsem během festivalu měl tu čest poznat. Prožil jsem díky vám všem opravdu příjemný a nezapomenutelný den. Můj dík patří též organizátorům, kteří, byť se potýkali s menšími potížemi, nakonec celý festival velmi dobře zvládli. Děkuji!

Na závěr si dovoluji říct ještě 2 věci:
1. Neberte mě ve všem zas tolik vážně. A nebo berte, to už je na vás 🙂
2. Stanoviště Pigi-Cha pro ČajomírFest zajistilo Divadlo Demago.

Článek naleznete také v mém blogu na e-čajovně, jejíž návštěvu vám vřele doporučuji 😉

Reklamy

10 thoughts on “Pigi-Cha hvězdou ČajomírFestu”

  1. Milý Jirko,

    i mě velmi pobavil Tvůj dechberoucí článek a myslím, že jsem ho zhltla se stejnou chutí, jako Ty jsi zhltnul obsah kanárkově žlutého hrnku od Mistra Pigi Cha alias Jiřího Maryška (Divadlo Demago) ))).

    A děkuji Ti za návštěvu festivalu a za pozitivní zpětnou vazbu na něj, vážím si toho. Jsem nesmírně ráda, že se nám společně podařilo se takhle shromáždit a ukázat TO!!!

    Čaj, K.

    To se mi líbí

  2. Parádny článok. Človek pri čítaní o príprave jedného z najkultovejších (ak nie vôbec najkultovejšieho) nápojov bývalého Československa jednoducho musí nostalgicky zatlačiť slzičky v očiach vyhŕknuté. Srdce mi smútkom puká, keď si uvedomím, že o tie „skvelé časy“ je dnešná mládež ukrátená. To je furt samá Čína, Japonsko, superkvalitné oolongy z Formosy a nievem aké nezmysly ešte. :)) Stay Pigi forever!!! :))

    To se mi líbí

  3. Květo: Děkuji za milou reakci 😉 Festival byl skutečně fajn. S rolí hostitele napřesrok to však přece jen nevidím reálně, pozice návštěvníka mi vyhovuje přeci jen více 🙂 Ale děkuji 😉

    Ozzy: Díky 😉

    To se mi líbí

  4. Příprava je geniální a v podstatě se jedná o čajovou raritu, československý pigi se může chlubit světovým unikem, kdy lze díky důmyslnému tahu s rumem z jednoho sáčku připravit defacto neomezený počet nálevů!!! A při desátém nálevu, kdy je poměr vody k rumu 0:1, se dostavují natolik euforické stavy, že se Čína se svými Long Jingy může úplně zahrabat 🙂

    To se mi líbí

  5. Moc pěkný článek, skvěle napsaný. Neměl jsem možnost mistra vidět na vlastní oči, ale videozáběry byly vynikající 🙂 Jinak moc pěkný web, budu číst dále, dobře se tvé texty čtou

    To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s