Ten nejlepší kuřecí vývar

pho_ga

Dlouho jsem pátral po způsobu, jak připravit skutečně dobrý kuřecí vývar, až jsem jej konečně našel. Tenhle recept zatím nic nepřekonalo. A ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása.

Způsobů přípravy vývaru jsem vyzkoušel opravdu mnoho. Nakonec se jako nejlepší ukázal ten nejjednodušší. Stačí koupit celé kuře, řekněme tak kilo a půl, vyříznout z něj prsa (nebo je tam klidně můžeme nechat, ale já je raději použiju jinak) a zbytek kuřete vrazit do 4-5litrového hrnce, který naplníme studenou vodou. Nepřidáváme žádnou zeleninu ani koření, dokonce ani sůl.

Vše pozvolna přivedeme k varu a následně táhneme, aby voda v hrnci jen lehce pobublávala, ne divoce vřela. Během prvních minut několikrát sebereme z hladiny nečistoty, vývar pak bude čistší. Vývar pozvolna táhneme tak 2-3 hodiny, pak do něj přidáme mrkev (stačí jedna velká, nakrájená na 3-4 kusy), cibuli (také jednu, i se slupkou, překrojenou napůl), 1-2 řapíky řapíkatého celeru a dle chuti pár stroužků česneku a vaříme ještě asi hodinu. Maso samozřejmě můžete vařit i delší dobu, ale zeleninu doporučuji až ke konci, právě tak na tu hodinu.

Koření ani sůl nepřiváváme vůbec. Vývar dochutíme až při přípravě konkrétního pokrmu z něj.

Takto připravený vývar je poměrně silný, ale při chladnutí se z něj ještě nestává želé. Chcete-li „želé vývar“, uberte množství vody, případně místo celého kuřete použijte k přípravě vývaru tak kilo a půl kuřecích křídel.

Vývar je to jednoduchý, není vůbec pracný, jen bude jeho příprava chvilku trvat. Sám upřednostňuji vývar po přípravě nechat vychladnout, poté jej dát do lednice, kde se na hladině hezky usadí a ztuhne tuk a já jej pak mohu sebrat (a vyhodit). Kuře z vývaru je po tak dlouhé době varu už docela „jeté“, takže ke konzumaci se moc nehodí (ale proti gustu…), proto z něj oberu lepší maso, které dám kočkám, k jejich velké spokojenosti. Z vývaru pak připravím třeba synovu oblíbenou nudličkovou polévku, nebo rychlou variantu polévky Pho Ga (viz úvodní fotka, recept bude zanedlouho následovat). Vhodný je ale samozřejmě i jako základ nejrůznějších omáček, pokrmů z rýže a tak dále.

Vývar v pohodě vydrží v lednici týden beze změny v chuti, takže není třeba jej spotřebovat hned a můžete jej používat průběžně jako základ nejrůznějších pokrmů. Používáte-li doposud bujóny v kostce, po vyzkoušení tohoto vývaru už nebudete.

A že máte raději vývar hovězí? Nevadí. Mám vyzkoušeno, že stejným způsobem lze připravit i excelentní hovězí vývar. Jen je třeba maso (žebro, hrudí…) vařit trošku delší dobu.

Nakonec jen dodávám, že hlavní inspirací pro MŮJ recept byl Zápisník pana Cuketky, konkrétně tento jeho recept.

One thought on “Ten nejlepší kuřecí vývar”

Napsat komentář