Žampiony s rajčaty – rychle, chutně a zdravě

zampiony_s_rajcaty

Jakmile mám možnost, vymýšlím v kuchyni vždycky něco nového. V rámci snahy o vytvoření chutného pokrmu ze zásob, které jsem měl aktuálně k dispozici, jsem „vynalezl“ toto jednoduché jídlo. Člověk by neřekl, jak to rajčatům se žampiony hezky chuťově hraje.

Na dvě porce budeme potřebovat:
150-200 g menších žampionů
2 větší rajčata
1-2 jarní cibulky
listy čerstvé bazalky
kousek másla (ideálně přepuštěného – ghí)
sůl
pepř

U tohohle receptu postupuju tak, že si nejprve připravím všechny suroviny, protože vaření samotné je velmi rychlé. Nakrájím si tedy žampiony na tenké plátky, rajčata na malé kostičky, paličky jarní cibulky najemno, nať jarní cibulky na kolečka, bazalku pokrájím na menší kousky.

Pak už to je raz dva. Na kousku ghí si v pánvi osmažím nakrájené paličky jarní cibulky, ale jen trochu, ne až dozlatova. Pak k tomu přihodím žampiony, trochu je osolím a opepřím a na mírnějším plameni (to zní docela komicky, když mám indukci) hřeju za občasného míchání asi 2 minutky. Poté přidám rajčata, z nichž nejprve sliju šťávu, která z nich vytekla (no, nesliju, vypiju rovnou z misky). Trochu zesílím sporák a za stálého míchání počkám, až se rajčata náležitě prohřejí a zbylá šťáva, kterou pustila do pánve, zhoustne do konzistence kečupu. Během toho přidám nakrájenou nať jarní cibulky, kterou mám raději také aspoň trochu tepelně upravenou, protože pak není tak výrazná. Po vypnutí sporáku ještě přidám nakrájené lístky čerstvé bazalky. No a je hotovo. Podávát můžeme třeba s oblíbeným pečivem a rázem máme jednoduchou a chutnou večeři. Žampionům navíc stačí skutečně jen lehká tepelná úprava a chutnají báječně. Však to zkuste.

Podobně připravuji také směs, kterou přidávám do své polévky s červenou kari pastou a kokosovým mlékem na thajský způsob. Ale o té zas až někdy jindy…

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

%d blogerům se to líbí: