A jak jinak? Samozřejmě zdravěji, chutněji a rychleji. Až mě to samotného překvapilo…
Jelikož se snažím jíst zdravěji a hubnout a hýbat se a tak vůbec, tak jsem krom jiného z jídelníčku vyřadil pšenici, nebo spíš jsem její konzumaci minimalizoval, jak jen to bylo možné. Jedním druhem pokrmů, které se bez pšenice zdánlivě neobejdou, je však jakékoli jídlo smažené v trojobalu.
Teda né, že by snad byla smažená jídla základem zdravého stravování, ale smažené žampiony mám rád a občas si je chci doma udělat. Zároveň se ale nechci cpát pšenicí. A proč ji vlastně nejím? Důvod je jednoduchý. Když jsem před časem mapoval způsoby a možnosti, jaké druzí využívají k tomu, aby zhubli, narazil jsem v jedné diskusi na příspěvek, kde dotyčný říkal, že zkusil snad vše a nic, ale pak mu někdo poradil, ať nejí pšenici, a najednou začal hubnout. Tak jsem to taky zkusil a skutečně, poměrně snadno jsem dostal dolů další 3 kila a konečně jsem tak pod stovkou (aspoň ráno, večer mám zpravidla stále pár deka nad 100, ale to se poddá). No a až pak jsem na netu objevil, jaké svinstvo současná pšenice dle některých odborníků je (viz např. kniha Williama Davise Život bez pšenice a spousta dalších zdrojů). Takže v její nekonzumaci dál vesele pokračuju.
V dnešní době jde naštěstí nahradit takřka všechno, takže i bez pšeničné mouky a strouhanky z rohlíku se obejdeme. Nahradí ji kukuřice. Už před delší dobou jsem v obchodě zahlédl kukuřičnou strouhanku a před nedávnem jsem se ji konečně rozhodl vyzkoušet. Inovovaný trojobal tedy sestává z kukuřičné mouky, domácího vajíčka rozmíchaného se solí, samozřejmě himalájskou, a kukuřičné strouhanky. Do toho hezky obalím půlky nebo čtvrtinky žampionů a pěkně v řepkovém oleji usmažím dozlatova.
Trochu jsem se bál, jak to bude chutnat, ale výsledek naprosto předčil moje očekávání, a to v mnoha směrech. Takto připravené žampiony, tedy v kukuřičném trojobalu a smažené ve zhruba 4cm vrstvě oleje v menším rendlíku zhruba 1,5-2 minuty na každou várku, jsou naprosto famózní. Nejenže jsou křupavější, než ty v běžné mouce a strouhance, ale přijdou mi i mnohem chutnější. Jsou dokonce tak chutné, že je právě ještě zatepla baští i můj tříletý syn 🙂 Skvělým benefitem je navíc to, že ty kousky strouhanky, které během smažení odpadnou, se naprosto nepřepalují, takže stačí po zchladnutí olej přecedit a dát ve sklenici do lednice a můžete jej použít i vícekrát (nejlépe samozřejmě na smažení toho samého). To se mi s běžnou strouhankou ještě nikdy nestalo!
Protože se na Vánoce neobejdu bez kapřího řízku, je jasné, co v tomto trojobalu vyzkouším osmažit příště. A na výsledek jsem už teď moc zvědavý 🙂
Vypadá to dobře, jenom bych možná zkusila místo smažení je upéct, taky by to nemuselo být špatné. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí