Ano, neumím fotit. Ano, na talíři by to asi vypadalo líp než v ušmudlaném hrnci. Ano, nevypadá to právě lákavě. Ale o to přece nejde. Tahle polévka, jejíž valnou část tvoří zbytky z příprav jiných pokrmů, chutná naprosto báječně, bez ohledu na to, jak vypadá.
A jak jsem na tuhle polévku vlastně přišel? Úplnou náhodou! Rozhodl jsem se, že si dnes připravím vietnamské letní závitky (ty nesmažené) a že do nich dám mimo jiné také bůček. Koupil jsem si tedy kus boku bez kosti a pozvolna jej v osolené vodě půlhodinku povařil. Jakmile bylo hotovo, bůček jsem vylovil z hrnce a už jsem chtěl vodu, ve které se vařil, vylít. Na poslední chvíli mě ale napadlo, že by to mohl být dobrý základ pro polévku. A taky jo!
Po přípravě závitků mi zbyl ještě kousek bůčku, taky trocha rýžových nudlí bún a ještě nějaký koriandr, ze včerejška pak nožky z žampionů, které jsem smažil. Z toho už nějaká polévka vytvořit půjde, řekl jsem si. Do vroucího bůčkového „vývaru“ jsem tedy vhodil na menší kousky nakrájený zbytek bůčku, kus najemno nasekaného zázvoru, žampionové nožky a nudle (které doporučuji dopředu pokrájet na polévkovou délku), trochu jsem to ještě dochutil rybí omáčkou a čerstvě mletým pepřem, přidal jsem trošku koriandru a až překvapivě dobrá polévka byla na světě.
Samozřejmě není třeba takovouhle polévku dělat jen ze zbytků a je možné přidat i další zeleninu. Napadá mě třeba lilek nebo cuketa, ale ani mrkev by v tom nemusela být špatná. Už jen kombinací dobrého vývaru (a asi je jedno, z jakého masa bude) a zázvoru se dá vykouzlit fakt skvělá chuť a ostatní suroviny jsou jen na vás a vaší fantazii. Tak to zkuste 😉