Tvarohové pomazánky

tvarohove_pomazanky

Tvaroh je zdravý, navíc mi chutná a mám ho rád. Může být tedy základem chutné svačinky. Protože jíst jen samotný tvaroh je trochu nuda, vymýšlím si různé pomazánky, které mažu na čerstvý žitný chléb. A abych na ty své chutnější variace nezapomněl, rozhodl jsem se, že si je sem budu poznamenávat a budu do tohoto příspěvku postupně doplňovat i další vyzkoušené varianty, které mě zaujaly.

Základem každé z pomazánek je samozřejmě tvaroh. Vzhledem ke konzistenci je ideální ten ve vaničce. Chuťově nejlepší je pak dle mého názoru polotučná varianta. Nejraději používám polotučný tvaroh ve vaničce vyrobený Polabskými mlékárnami (mají jej třeba v Albertu jako jejich privátní Albert tvaroh za příjemnou cenu, v lednu 2018 za 16,90 Kč).

Další suroviny už jsou na nás. Myslím, že tvořivosti se meze nekladou, do pomazánky můžeme vrazit cokoliv, co máme rádi. Jen to nesmíme moc překombinovat. Méně surovin je někdy více. Ale sám uvidím, co všechno nakonec spatlám 🙂 A teď už k jednotlivým „receptům“.

Sardinková pomazánka (vloženo 9. 1. 2018)
suroviny: tvaroh, cibule (nejlépe červená, případně jarní cibulka, ale i obyčejná cibule je fajn), konzerva sardinek ve vlastní šťávě, sůl, pepř
Výroba je jednoduchá. Rozděláme a slijeme sardinky, vadí-li nám jejich páteřní kosti, vyjmeme je, rozmačkáme sardinky v misce vidličkou, opepříme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, pak tvaroh a pořádně promícháme. Ochutnáme a případně dosolíme. Ne vždy to je ale třeba. No a je hotovo. Rychlovka hotová za chviličku, navíc moc dobrá. A když jí dáte ještě chvilku v ledničce, než se do ní pustíte, bude ještě lepší (to ale platí asi pro většinu pomazánek).

Kurkumová pomazánka (vloženo 9. 1. 2018)
suroviny: tvaroh, cibule, mletá kurkuma, mletá červená paprika, mletý kmín, pepř, sůl
Na jemno nakrájenou cibuli smícháme s kořením v množství dle chuti, poté přidáme tvaroh a dobře promícháme. Ňam. A malý bonus navíc (aspoň pro mě) – chutná velmi i mému 4letému synovi. Tedy dám-li do ní méně cibulky 🙂

Avokádová pomazánka (vloženo 13. 1. 2018)
suroviny: tvaroh, zralé avokádo, jeden stroužek česneku, mletý kmín, pepř, sůl a citrónová šťáva (nejlépe samozřejmě z čerstvého citrónu)
Dostatečně zralé avokádo rozpůlíme a vydlabeme lžičkou dužninu. Tu v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme na jemno nasekaný stroužek česneku, koření, sůl a citrónovou šťávu a dobře promícháme. Ochutnáme a případně dokořeníme. Nakonec přidáme tvaroh a dobře rozmícháme. Tahle sice synovi nechutná, ale mně ano. Moc!

 

A další zase někdy příště. Snad 🙂

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s