Moje sabdží (sabzi)

Tenhle recept si sem píšu hlavně kvůli sobě, abych nezapomněl, jak jsem tohle jídlo uvařil. Byl to po dlouhé době můj další pokus o indické jídlo, ale snad poprvé jsem byl opravdu spokojen s tím, jak výsledek chutnal. Chutnal totiž jako indické jídlo! Nebo alespoň jako má představa o tom, jak takové jídlo chutnat má.

Tááákže… Dostal jsem chuť na nějaké indické zeleninové jídlo a zároveň jsem chtěl využít zeleninu, kterou jsem měl doma. Prošel jsem tedy důkladně ty internety a z mnoha receptů poskládal svůj vlastní.

Co tedy budeme potřebovat?

olivový olej (případně jakýkoliv jiný olej nebo ghí)
3-5 brambor (dle velikosti)
1 větší nebo 2 menší batáty (nemusí být)

1 střední cibule
nejrůznější zelenina dle chuti a toho, co je doma – já použil mrkev, brokolici, květák, bílé zelí, papriku, červenou cibuli
kousek zázvoru (dle chuti, já použil tak 4cm kousek)
2-3 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička koření garam masala
chilli paprička nebo chilli prášek v množství dle chuti

voda nebo zeleninový vývar
sůl

Nejprve na hrubém struhadle nastrouháme brambory a batáty. Postačí je důkladně omýt, není třeba loupat.

Ve větším hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme lžičku mletého římského kmínu, promícháme, necháme rozvonět, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek (na strouhání používám struhadlo na citronovou kůru, vřele doporučuji!) a najemno nakrájenou chilli papričku (případně chilli prášek) a opět chvilku prohříváme. Bude-li se směs „chytat“, můžeme trochu podlít horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kurkumu, mletý koriandr a garam masalu, opět necháme rozvonět, případně zlehka podlijeme.

Nyní přidáme nastrouhané brambory a batáty, dobře promícháme a necháme zvolna dusit 5-10 minut. Můžeme opět trochu podlít, bude-li třeba.

Připravíme si zeleninu, kterou nakrájíme na kousky velké tak, jak nám vyhovuje – já preferuji ne moc malé, ale ani ne moc velké. Můžeme si zeleninu rozdělit na dvě části – tu, která potřebuje delší tepelnou úpravu, a tu, které stačí kratší tepelná úprava. Zeleninu (najednou nebo postupně) přidáme do hrnce, vše osolíme a nejprve nezamícháme a chvíli pod pokličkou necháme dusit nahoře na směsi brambor a batátů. Po pár minutách dobře promícháme a ještě 5-15 minut dusíme (dle tvrdosti použité zeleniny).

No a to je vše. Dobrou chuť 😉

Advertisement

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

%d blogerům se to líbí: