
Tenhle recept si sem píšu hlavně kvůli sobě, abych nezapomněl, jak jsem tohle jídlo uvařil. Byl to po dlouhé době můj další pokus o indické jídlo, ale snad poprvé jsem byl opravdu spokojen s tím, jak výsledek chutnal. Chutnal totiž jako indické jídlo! Nebo alespoň jako má představa o tom, jak takové jídlo chutnat má.
Tááákže… Dostal jsem chuť na nějaké indické zeleninové jídlo a zároveň jsem chtěl využít zeleninu, kterou jsem měl doma. Prošel jsem tedy důkladně ty internety a z mnoha receptů poskládal svůj vlastní.
Co tedy budeme potřebovat?
olivový olej (případně jakýkoliv jiný olej nebo ghí)
3-5 brambor (dle velikosti)
1 větší nebo 2 menší batáty (nemusí být)
1 střední cibule
nejrůznější zelenina dle chuti a toho, co je doma – já použil mrkev, brokolici, květák, bílé zelí, papriku, červenou cibuli
kousek zázvoru (dle chuti, já použil tak 4cm kousek)
2-3 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 lžička koření garam masala
chilli paprička nebo chilli prášek v množství dle chuti
voda nebo zeleninový vývar
sůl
Nejprve na hrubém struhadle nastrouháme brambory a batáty. Postačí je důkladně omýt, není třeba loupat.
Ve větším hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme lžičku mletého římského kmínu, promícháme, necháme rozvonět, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek (na strouhání používám struhadlo na citronovou kůru, vřele doporučuji!) a najemno nakrájenou chilli papričku (případně chilli prášek) a opět chvilku prohříváme. Bude-li se směs „chytat“, můžeme trochu podlít horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kurkumu, mletý koriandr a garam masalu, opět necháme rozvonět, případně zlehka podlijeme.
Nyní přidáme nastrouhané brambory a batáty, dobře promícháme a necháme zvolna dusit 5-10 minut. Můžeme opět trochu podlít, bude-li třeba.
Připravíme si zeleninu, kterou nakrájíme na kousky velké tak, jak nám vyhovuje – já preferuji ne moc malé, ale ani ne moc velké. Můžeme si zeleninu rozdělit na dvě části – tu, která potřebuje delší tepelnou úpravu, a tu, které stačí kratší tepelná úprava. Zeleninu (najednou nebo postupně) přidáme do hrnce, vše osolíme a nejprve nezamícháme a chvíli pod pokličkou necháme dusit nahoře na směsi brambor a batátů. Po pár minutách dobře promícháme a ještě 5-15 minut dusíme (dle tvrdosti použité zeleniny).
No a to je vše. Dobrou chuť 😉
