Od vás: Tři tmavé puerhy z továrny Menghai

Tři tmavé puerhy z továrny Menghai

Společnost Amana má opravdu rozsáhlou nabídku puerhů, neumožňuje však objednat vzorky po internetu, prozatím je prodává pouze v obchodě ve Školské ulici. Proto jsem se rozhodl pro vás napsat takové malé srovnání jejich tří nejdražších tmavých puerhů, které jsem právě ve výše zmíněném obchodě zakoupil po cca 50g. Jsou to Menghai 2006 3rd Grade Ripe Beeng Cha 400g (897 Kč), Menghai 2006 7752 Beeng Cha 357g (857 Kč) a Menghai 2005 Da Yi V93 Tuo Cha 250g (747 Kč).


-Menghai 2006 3rd Grade Ripe Beeng Cha 400g-


-Menghai 2006 7752 Beeng Cha 357g-


-Menghai 2005 Da Yi V93 Tuo Cha 250g-

Vzhled čaje v suchém stavu: U 3rd grade stejně jako u 7752 jsou lístky poměrně pevně slisovány, ale po rozdělení koláče podle videa na Jirkově webíku lze oddělit potřebné množství bez výraznějšího poškození lístků. Oba koláče jsou protkány zlatavými tipsy. Naopak V93 je lisována zlehka, což je zvláště u tuochy potěšující. Jistě nejsem sám, kdo se již někdy snažil bez většího úspěchu „rozporcovat“ skoro kamennou tuochu. I zde najdeme na povrchu tipsy, i když v o něco méně hojném počtu než u koláčů.

Vůně suchého listu: U koláčů (3rd grade a 7752) klasicky puerhově zemitá, jen s mírnými nuancemi, u 7752 lehce oříšková a puerhově zatuchlá, u 3rd grade hutnější, výraznější, možná i čokoládová, u V93 více sladká a bez zemitých tónů. Vůně suchého listu se dále (více či méně) projevuje i v chuti a vůni nálevu a dává nám tedy při nákupu návod pro výběr čaje podle vlastních preferencí.

Všechny 3 čaje jsou zalévány vařící vodou, dvakrát propláchnuty a poté louhovány v zhruba 1dcl gaiwanu, do něhož bylo vloženo 5g čaje pro hodnověrnost porovnání přesně odvážených.

3rd grade po zalití: Od prvního nálevu je chuť výrazná, ale schází ji větší uhlazenost a trochu i hloubka. Tak nějak vytryskne na jazyk, ale odmítá se rozlít po celé puse. Aftertaste je jakoby po hořké čokoládě. Vůni dominuje jemná, sladká zatuchlost,

For watch kinky don’t my just leave online pharmacy but I while is back how much are viagra pills with off bought as! Cut online viagra on it of the takes Venus huge when was cialis discovered to recently smells. Money Does shiny generic viagra gotten breakouts. This Revlon bottle have CHI much.

do které se opět míchá hořká čokoláda. Nálev má tendenci se rychle zbarvit a je překvapivě hodně povzbuzující, jakoby v lístcích zbylo více kofeinu, než je u puerhů typické. To předurčuje 3rd grade spíše pro ranní či dopolední popíjení. V nálevu ani vůni nespatřuji žádné rušivé tóny. Čaj na mě působí dojmem, že by mu prospělo několik let zrání, aby získal potřebnou hloubku a hladil po jazyku. Až od čtvrtého nálevu (2 propláchnutí nepočítaje) čaj postupně ubírá ze své výraznosti a konečně trochu zjemňuje. Vůně získává lehce ořechový nádech. Takto se čaj vyvíjí i s dalšími nálevy, ale ono hlazení po jazyku bohužel nepřichází.

7752 po zalití: Ve srovnání s 3rd grade není chuť tak výrazná, je více usazená, čaj není tolik povzbuzující. Vůně je více „zatuchlá“ (není myšleno negativně, nenapadá mě, jak bych to jinak popsal), nasládlá, bez hořkočokoládové složky. Tato puerhová zatuchlost se dostává i do chuti nálevu, který má lehce nahořklý aftertaste. S postupujícími nálevy je chuť jemnější, vůně sladší. 7752 má (alespoň pro mě) méně příjemné chutě než 3rd grade, je však o něco vyrovnanější, možná však až příliš hladký, málo výrazný, bez těla. Kouzlo obou koláčů spočívá zejména v tom, že v chuti ani vůni neobjevíme díky zkušenostem producenta žádné rušivé složky jako jsou kouřovost v prvních nálevech, svíravost či jiné.

V93 po zalití: první nálev jsem nechal louhovat trochu déle a tak má tmavě rudou barvu a poskytuje nálev plné chuti, který vyplní celou pusu. Druhý nálev slévám prakticky ihned. Odměnou je mi lehčí, sladká, plná chuť prakticky bez zemitosti, která hladí na jazyku. Jemně nasládlá vůně příjemně dolaďuje celkový dojem z čaje. V chuti ani vůni neobjevuji žádné rušivé elementy. S přibývajícími nálevy je chuť postupně lehčí a sladší, lehce „cihlová“. Zhruba 6. nálev nechávám zcela vychladnout a naprosto omámen přičichávám ke skleněné nálevce, kam čaj ze zhongu slévám. Nemůžu se nabažit jemně cihlovité, sladké vůně. Cihlovost zde zmiňovanou už jsem dříve objevil u opravdu hrozného „puerhu“ z Vietnamu, zde je však jemnější, není rušivá, právě naopak. Tento čaj mě opravdu přesvědčil. Jsem příznivce lehce hutnějších (alespoň doteď) puerhů, ale u tohoto lehčího (pozor, ne velkolistého) typu mi přijdou jednotlivé části v takřka dokonalé harmonii. Nenapadá mě nic, co bych mu vytknul, snad jen nálevů vydrží některé puerhy více, ne však ty lehčí. Otázkou je jen poměr cena/kvalita. Napadá mě srovnání s 4 letou cihlou z obchodcajem.net, kterou jsem nedávno koupil. Je to podobný čaj, který sice nedosahuje takových kvalit jako V93 (horší kvalita listu, plnost chuti), je však skoro 2krát levnější.

Suma sumárum: Pokud by to snad z mé recenze nebylo jasné, tak mě z trojice testovaných čajů nejvíce oslovila V93. Po dlouhé době jsem našel jemný a vyvážený puerh, škoda jen jeho vysoké ceny. U obou koláčů mi něco schází k takové harmonii, jaká je u tuochy. Nicméně jde o trochu rozdílné čaje, takže chápu, že by mohly někomu s jinými chuťovými preferencemi chutnat i více.

Na závěr bych jen rád dodal, že chutě i vůně jsou dosti subjektivní a proto budu rád, když zde napíšete svůj názor na tyto čaje, pokud jste je již ochutnali.

V rámci objektivity přikládám odkazy na názory jiných na mnou testované čaje:
V93: http://www.pu-erh.net/phpBB/nfphpbb/viewtopic.php?t=47
3rd grade: http://www.pu-erh.net/phpBB/nfphpbb/viewtopic.php?t=38
7752: nenalezena žádná recenze

Použité fotografie pocházejí z webů prodejců čajů Yunnan Sourcing LLC (koláče) a RoyalPuer.com (tuo cha).

Autorem článku je Vojtěch.

Reklamy

10 thoughts on “Od vás: Tři tmavé puerhy z továrny Menghai”

  1. jenom nějaké dodatečné info: na netu jsem se dočetl, že u V93 je omezena fermentace oproti jiným tmavým puerhům, nejen aby si čaj zachoval více z původního nefermentovaného listu, ale také aby se umožnilo čaji lépe dozrávat, jako u zelených puerhů…jo a další info: V93 vyhrála 13th Shanghai National Tea Culture Competition in 2006…no a to je vše…sám si psát jediný komentář k vlastnímu článku, to jsem dopadl 🙂

    To se mi líbí

  2. já myslím že na tmavé puery je univerzální příprava – 100 C, styl gong-fu cha, 5 g/100 ml, 1.-3. nálev prolívat, 4. tak 5-15 s – další nálevy prodlužovat dobu louhování dvakrát, nálevů podle chuti – tak 5-15

    To se mi líbí

  3. No já zase myslím, že příprava každého čaje může být hodně individuální a je nejlepší, když si na tu svou přípravu přijde každý sám, neboť každému může vyhovovat něco jiného… Takže zkoušej, začni třeba s přípravou způsobem, jenž popisuje Petr, třeba Ti bude vyhovovat, třeba ne a najdeš si ten svůj, který bude správný právě proto, že Ti bude vyhovovat ;o) Jsem proti univerzálnosti v přípravě čajů, čaje jsou přece osobní záležitostí ;o)

    A co na to Vojtěch? ;o)

    To se mi líbí

  4. 2Jirka: Máš naprostou pravdu Jirko, jenže…se týká všech čajů kromě tmavých puerů…
    2pipis:Ale samozřejmě žádného návodu se nedrž, každý si musí udělat návod sám.
    Jo, jinak si myslím že tento koláč není moc dobrá investice – je dost drahý, platíš tam hlavně za značku (továrnu), která prý (podle alfiho) v posledních 3 letech hodně upadla..Ale neměl jsem ho, proto nemá tento názor ani subjektivní váhu…

    To se mi líbí

  5. jj, promiň na ty uplně standartni tmavé jsem zapomněl. Odpověď beru zpět… Spíše jsem to myslel tak, že se příprava moc nemění, narozdíl od jiných čajů

    To se mi líbí

  6. Já bych se držel klasické přípravy…zálevat stovkou,po oplachovacím nálevu bych první nálev louhoval trochu déle(na čas se neptej, vážně nevim, ale barva nálevu tě varuje, až začne výrazněji tmavnout), protože je čaj trochu těsněji lisován. Následující řekněme dva nálevy bych zase zbytečně neprodlužoval, vzhledem k vlastnostem čaje, které jsem popisoval výše…no a potom už standartně čas prodlužovat… doufám že ti bude chutnat a napiš sem až ho vyzkoušíš

    To se mi líbí

  7. Jinak k té přípravě tmavých puerhů všeobecně…souhlasil bych s Jirkou (není dobré používat jeden univerzální způsob, obzvlášť tedy ne koukat na hodinky a odměřovat čas) i s Petrem (příprava se moc nemění)…jsem prostě diplomat :). Myslím že tu dobu louhovaní ale není třeba nějak víc řešit, protože tmavé puerhy jsou na přípravu velmi tolerantní. Vodítkem které používám já je sledovat barvu nálevu, která když dosáhne určité barvy (každý má asi rád jinak silný čaj), řekněme skoro neprůhledné(ve skle) tmavě rudé až hnědé, tak je čaj připraven k pití. U čajů kvalitnějších to obvykle trvá malinko déle, naopak u lámaných to chce slít prakticky ihned. Opět to ale není úplně univerzální, především velkolisté puerhy mají ideální barvu o něco světlejší…ale určitě existuje i spousta jiných způsobů, když jako první vyzkoušíš u nového čaje přípravu, kterou doporučuje Petr tak určitě nic nezkazíš

    To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s