Návštěva dne čajové kultury v Nymburku

Dnes jsem navštívil den čajové kultury v čajovně a prodejně biopotravin Na cestě v Nymburku, respektive jeho část věnovanou degustaci čajů Pu-Erh. Jak degustace probíhala? Čtěte dále…

Celým dnem provázel návštěvníky Hubert Hátle z Dobré čajovny, jemuž asistovala Sandra, místní čajová panenka ;o) Degustace Pu-Erhů se díky pěknému počasí konala venku, na zahradě za domem, v němž čajovna sídlí, pod malým přístřeškem, kde nás v kruhu sedělo asi 10. Vše začalo krátce po 14. hodině po pauze na oběd, jíž předcházela degustace japonských čajů. Hubert nejdříve čaj Pu-Erh představil, řekl o něm základní informace a začal s přípravou čajů, které k degustaci přinesl. Během degustace se debata zpočátku točila hlavně kolem Pu-Erhu, zmíněn byl i čaj Liu Bao, rozdíly mezi zeleným a tmavým Pu-Erhem, nastíněn byl způsob výroby tohoto čaje, možnosti jeho skladování, informace o zrání čaje a mnoho dalšího. Posléze jsme při popíjení čaje probírali různá témata, která většinou započala u něčeho, co se týkalo Číny nebo čínské kultury, ale mnohdy skončila úplně někde jinde :o)

Jako první jsme ochutnali Pu-Erh u nás běžně k dostání, klasickou 250g lisovanou tmavou cihlu, jež je k mání v Dobrých čajovnách (jinde než v DČ můžete narazit na cihly jiných výrobců, kvalitativně jsou si však většinou podobné a jejich cena se pohybuje v rozmezí 140-200Kč za cihlu). Jedná se o obyčejný lisovaný Pu-Erh, avšak poměrně příjemné chuti i vůně, který je vhodný pro běžné denní popíjení. Obyčejný cihlový Pu-Erh mě zatím nikdy nezklamal (vždyť jsem na cihlách začínal) a ani tato cihla nebyla výjimkou. Za přiměřenou cenu získáte čaj odpovídající kvality.

Druhým ochutnaným čajem byl čtyřletý zelený Pu-Erh koláč složený z čajových lístků dobré kvality a příjemné vůně. Nálevy mě chuťově poměrně překvapily, chutnaly opravdu velmi výrazně po sušených švestkách. A když říkám výrazně, myslím výrazně, opravdu výrazně. Skoro, jako by byl čaj udělán právě z nich. Barva nálevu byla lehká, zelenožlutá, nálev čirý, chuť vyvážená, hebká, výrazně švestková, avšak pro mě natolik nezvyklá, že i když byl tento čaj chuťově velmi příjemný (myslím tím, že jsem v něm nepociťoval žádné rušivé tóny), na první pokus si mě úplně nezískal. Je to čaj, do kterého bych se musel vpít, nestačil jeden pokus na to, abych jej byl schopen nějak zhodnotit.

Stejný dojem mám i z dalšího čaje, 8 letého Liu Bao z Teanetu (na jejich webu jsem však našel jen 11 letý a více než 30 letý Liu Bao), který mě také chuťově moc nezaujal, nebyl to prostě můj šálek čaje :o) Avšak jsem rád, že jsem měl možnost jej ochutnat. Chuť byla zvláštní, mísily se v ní zemité a dřevité tóny a jemné a drsné chuťové sféry. Opět čaj, který bych musel pít vícekrát, abych mohl vyvodit nějaké, byť subjektivní, závěry.

Čtvrtým v pořadí byl sypaný Pu-Erh King, taktéž z Teanetu. Tento čaj mi v některých chuťových složkách lehce připomínal před ním degustovaný Liu Bao, avšak byl mým chuťovým buňkám příjemnější. Lístky byly přiměřené kvality (avšak vzhledem k ceně bych čekal i lepší), ačkoliv už na pohled bylo patrné poměrně velké množství stonků mezi čajovými lístky. Čajík byl poměrně příjemný, avšak já bych volil spíše nějaký lacinější, obyčejnější Pu-Erh (třeba výše zmíněnou cihlu), neboť mě tento čaj chutí nepřesvědčil o tom, že se vyplatí „vypláznout“ za něj 400Kč za 50g. Ale za vyzkoušení stojí ;o)

Posledním ochutnaným čajem byl Pu-Erh vpěchovaný do tyče vonného bambusu, který je také k mání v síti Dobrých čajoven (a samozřejmě nejen tam). V chuti tohoto čaje jsem opět ucítil švestkové tóny, avšak už ne tak silně, jako ze zmíněného zeleného koláče. Jsem rád, že jsem tento čaj vyzkoušel, avšak také mi nepřišel nijak převratný. Ovšem na běžné popíjení je bohatě dostačující. Vzhledem k jeho ceně však nemá moc smysl jej za tímto účelem kupovat, avšak například jako dárek pro čajového „gurmána“ je tento Pu-Erh určitě ideální, právě kvůli svému neobvyklému balení (pokud chcete ochutnat jen Pu-Erh uskladněný v bambusu, doporučuji spíše mnou nedávno zmíněný zelený Dehong bamboo log, který je chuťově zajímavější a působí exotičtěji, alespoň na mé buňky chuťovky tak zapůsobil).

Po degustaci následovala krátká pauza na svačinku a posléze promítání o čaji, jehož jsem se však již bohužel neúčastnil, můj časový harmonogram mi to nedovolil. Zítra totiž jedu na další Pu-Erhovou akci, takže v pondělí večer se můžete těšit na článeček, v němž se s vámi podělím o své zážitky ;o)

Každý z ochutnaných čajů jistě stojí alespoň za vyzkoušení. Vezmu-li v potaz poměr „cena/výkon“, stává se v mých očích vítězem degustace první ochutnaný čaj, lisovaná 250g cihla tmavého Pu-Erhu. Chuťově mě nejvíce oslovil zelený Pu-Erh koláč, u něhož však neznám cenu ani bližší informace k němu, zdál se však být poměrně kvalitní.

Děkuji Hubertovi, Sandře a všem ostatním návštěvníkům a návštěvnici degustace za příjemně strávené odpoledne v poklidné a přátelské atmosféře a těším se někdy znovu na shledanou. 

V závěru jen dodám, že ač jsem měl s sebou foťák, nějak jsem zapomněl fotit, takže je tento článeček nezvykle obrázkuprostý.

Ochutnali jste některý ze zmíněných čajů? Pokud ano, jak zachutnal vám?

10 komentářů: „Návštěva dne čajové kultury v Nymburku“

  1. Já jsem ochutnal puer king, a musím říct že je dost dobrý, chuť plná, hladká, sametová, bez rušivých tónů…Ale ta cena je tak vysoká, protože je tento puer 10-ti letý.

    To se mi líbí

  2. Petr: to samozřejmě vím (resp. vím, že Teanet to tak uvádí). Čaj to není špatný, ale myslím, že za ty peníze nestojí. Alespoň já bych raději investoval do jiného, levnějšího čaje. Tenhle mě natolik nepřesvědčil ;o)

    To se mi líbí

  3. mně to nedá, ale musím na to prostě reagovat. Nejsem takovej čajovec jako Ty ani v nejmenším, hezk y přijdu do čajovny, vyberu jeden ze zelených čajů a s potěšením odcházím domů …
    zaujalo mě slovo „vpít“ 🙂 hrozně mi to připomnělo Karla VI. a buška z Velhartic, co zasedli k dubovému stolu, ti dva už pili mnohou číši spolu a zapěli si z plných plic… no a víš jak to končí? „My myslím se již vpili..“ Myslím si, že s čajem je to stejné jako v s vínem. Něco zachutná na první loknutí, něco musíš loknout vícekrát. Přeju moooc hezké další ochutnávání 😉

    To se mi líbí

  4. Petr: za ochutnání ten čaj stojí, ale vzhledem k jeho ceně bych jej pravidelně nepil, tak extra podle mě prostě není, no ;o)

    Pájinka: hehe, hezké srovnání ;o) Další ochutnávání mě čeká hned zítra, už se těším, protože výběr čajů k degustaci je více než zajímavý ;o) Děkuji za přání ;o)

    To se mi líbí

  5. Cihlu y DČ znám, je to podle mě takový lehký podprůměr, rozhodně se za tu cenu dají koupit mnohem lepší čaje. Puerh v basmbusové tyči taktéž vlastním a ani ten mě příliš nenadchnul, chuť má slabou a nevyváženou, navíc za ty peníze … Z DČ bych nejspíš doporučil svatební koláč.

    To se mi líbí

  6. ahoj, jen pro upřesnění…za puerh king z teanetu bys musel vypláznout 400 Kč za 50g a to je důvod, proč jsem ho ani nikdy nevyzkoušel 🙂 Naopak neušel mému jazyku bambusák, který mě jednou velmi potěšil, podruhé spíše zklamal. Majitel jedné čajovny se kterým jsem se dal do řeči v bývalé čajovně U cesty(v sídle lu yu) říkal něco o tom, že zvláštní vůně nálevu, kterou tento čaj má je k nerozeznání od vůně přípravku, kterým se ošetřují bambusy. No ať je to pravda nebo ne, od té doby jsem si ho nekoupil :)…asi budu muset vyzkoušet tu obyčejnou cihlu, kterou tady Jirka pořád vychvaluje. Protože podle toho jak si ji pamatuju já mi přišla takřka nepoživatelná, ale je pravda, že naposledy jsem ji zkoušel ještě v době, kdy jsem na puerhy moc nebyl a navíc jsem je nepřipravoval khong fu.

    To se mi líbí

  7. nevím jestli ji tu Jirka nějak extra vychvaluje, podle mě jen vychvaluje poměr ceny/kvality této cihly…já jsem tuto cihlu ochutnal, a na kung fu není vhodná, klasickou přípravou do konvičky byla lepší…

    To se mi líbí

  8. já to taky tak pochopil…poslední dobou se snažím trochu šetřit a tak taky začínám zkoumat poměr cena kvalita, který jsem dříve až na extrémě drahé čaje moc neřešil 🙂

    To se mi líbí

  9. Gormie: na běžné popíjení je to cihla ideální a za přiměřenou cenu, řekl bych (ovšem kupoval bych nejspíše jinou, než tu z DČ)

    Vojtěch: omlouvám se za chybku u ceny, opraveno ;o) Tenhle bambusák mě moc neoslovil, ale zanedlouho budu mít k dispozici bambusáky jiné, tak jsem zvědavý na dojmy ;o) Tu cihlu nevychvaluju, nečekejte od ní zázraky. Ovšem na běžné pití je zcela dostačující a kvalita je přiměřená. Jak říkám, zatím mě nezklamala, ale kung fu bych s ní asi taky nedělal ;o)

    To se mi líbí

Napsat komentář