Jak na lisovaný čaj – tuo cha

Jak na tuo cha

Čaj pu-erh je, jak známo, lisován do mnoha tvarů. Jedním z těch nejběžnějších je tuo cha, neboli čajové lístky slisované do tvaru misky, a to nejčastěji stogramové. Pokud jste se již s takovou miskou osobně setkali, jistě jste si lámali hlavu s tím, jak ji co nejlépe „naporcovat“. A právě s tímhle problémem by vám mohl můj dnešní článek pomoci.

Nástrojů na rozebrání lisovaných pu-erhů je více druhů. Ve výbavě pu-erhového nadšence naleznete zpravidla pu-erhový nůž a pu-erhovou jehlu. Nůž vypadá zhruba jako tupý nožík na dopisy a je ideální zejména při „destrukci“ koláčů. Jehla je v podstatě takové šídlo, je ostrá a je vhodné ji použít u pevněji lisovaných čajů, např. u cihel nebo právě v případě tuo cha, které bývají lisovány mnohem pevněji než koláče (což ale neplatí vždy). Jehla ale, právě proto, že je velmi ostrá, může být i nebezpečná, a zarazit ji do pevně lisované tuo cha bez úhony je někdy vskutku nadlidský výkon. Proto jsem vyzkoušel jiný způsob, který se mi docela osvědčil, a to „paličkovou metodu“. To, co budu při rozebírání tuo cha touto metodou potřebovat, shrnuje následující obrázek.

Ano, správně jste odhadli, že půjde o destrukci tuo cha za pomoci paličky na maso. I když se Vám může zdát tato metoda poněkud násilná a hrubá, po několika zkušenostech jsem dospěl ke zjištění, že čajové lístky tímto způsobem poničím méně, než za pomoci jehly. Další na různých místech diskutovaný způsob rozebrání – napařováním – se mi neosvědčil vůbec. Dojde při něm k zásadním chuťovým změnám čaje, a to v negativním smyslu slova, proto se tomuto způsobu raději vyvarujte.

Možná si říkáte, proč se tolik zaobírám rozebráním tuo cha. Vždyť to přece stačí nějak rozmlátit nebo rozlámat a je hotovo. Není tomu ale tak. Je v našem zájmu a v zájmu lepšího chuťového požitku z čaje čajové lístky poškodit co nejméně. Poškozené čajové lístky totiž do nápoje pustí více tříslovin a nápoj pak není tak lahodný, jako když je připraven z méně poškozených či téměř nepoškozených lístků.

Přistupme tedy už k návodu na mnou preferovaný způsob rozebrání tuo cha. Nejprve mističku vybalíme z papírového obalu. Před rozebráním samotným doporučuji si čaj prohlédnout, přivonět k němu a pokochat se jeho tvarem a lístky. Ostatně, byla by škoda začít hned se samotnou destrukcí.

Mističku vložíme do pevnějšího mikrotenového sáčku a v její dolní části u „důlku“ sáček zavineme. Takto zabalenou tuo cha položíme na dostatečně velké a naprosto čisté kuchyňské prkénko. Není-li tuo cha lisována nejpevněji, možná se nyní obejdeme bez paličky a zvládneme vše vlastní silou. Tuo cha položenou na prkénku přikryjeme dlaní a zkusíme na ni zatlačit vahou svého těla. Je-li tuo cha měkčí, pak k jejímu rozebrání stačí takto vyvinutá síla. Ve většině případů se ale neobejdeme bez paličky na maso (nebo jiného obdobného nástroje, např. dřevěné tesařské paličky nebo gumového kladiva). Paliček na maso je však více druhů – doporučuji používat pouze dřevěnou, resp. její dřevěnou stranu, je-li vyrobena ze dřeva i kovu, a to výhradně plochou stranu, která není opatřena zuby.

Po pár úderech tuo cha krásně povolí a rozpadne se na menší kousky. Je ale třeba nechat v sáčku dostatek prostoru a nezabalit tuo cha příliš těsně, jinak dopadnete jako já a sáček vám praskne, jak to ilustruje další obrázek.

Když budete stejně nešikovní jako já a dojde k prasknutí sáčku, zabalte tuo cha i s původním prasklým sáčkem do nového sáčku a v destrukci pokračujte. Až ucítíte, že se tuo cha rozpadla na více menších kousků, destrukční fáze je u konce.

Nyní je vhodné čaj roztřídit. K tomu poslouží běžné kuchyňské sítko, které však musí být dokonale čisté. Čaj ze sáčku (v mém případě ze sáčků) přesypeme do sítka a pečlivě přesijeme.

Přesití je první fází třídění. Takto z čaje vytřídíme čajový prach a jemnou čajovou drť. Většina z vás asi tuto drť zlikviduje, já si ji schovám a připravím si z ní jeden nálev čaje v hrnku nebo konvičce bez zcezení.

Ze sítka následně vybereme větší a celistvější kousky tuo cha a dáme je bokem. V sítku nám tak zůstanou pouze volné nebo poškozené lístky. Ty ještě krátce přesijeme a také přesypeme bokem.

Po tomto roztřídění čaje získáme 3 jeho kategorie – trochu čajového prachu, o něco víc volných lístků, mnohé z nich rozlámané, a většinu nám tvoří větší či menší kousky tuo cha, převážně s méně poškozenými nebo nepoškozenými lístky.

Jak už jsem psal, čajový prach asi většina vyhodí (já ne). Zlomkový čaj už se dá použít prakticky jakkoliv, jen může být trochu trpčí a rychleji se dá přelouhovat. Zbylé jednotlivé kousky tuo cha je možné již použít přímo, např. pro přípravu v konvičce či gaiwanu, kdy je však třeba počítat s tím, že se budou louhovat pomaleji, případně je možné je ještě opatrně rozdělit pomocí pu-erhové jehly na menší kousky nebo jednotlivé lístky. V případě těchto kousků je použití jehly už mnohem jednodušší a bezpečnější a nevyžaduje vyvinutí tak velké síly.

Budu rád, když se v diskusi pod článkem podělíte o to, jak se s tuo cha vypořádáváte vy, nebo mi sem napíšete, jak se vám osvědčila mnou představená metoda.

Na závěr už jen dodávám, že jako figurant v tomto článku účinkoval pu-erh Six Famous Tea Mountain Yin Hao Tuo Cha z roku 2006 zakoupený v minulosti u Yunnan Sourcing.

4 komentáře: „Jak na lisovaný čaj – tuo cha“

  1. Jen takový letmý postřeh k článku. U tmavého Pu-erhu je tato metoda možná v pohodě. Tmavý Pu-erh má většinou lístky velmi poničené (z důvodu velké komprese díky hydraulickému lisu) a někdy je ani víc snad „dodělat“ nejde. Nehledě na to, že jdou opravdu těžce oddělit, chce to kvalitní a pevnou jehlu. Pozor, ale na tuto metodu u zeleného Pu-erhu! Z osobních zkušeností mohu říct, že tímto zelený Pu-erh, zvláště kvalitní ročníky (5, 10 a více let) můžete vyhodit spíše do koše. Zelený neboli Sheng Pu-erh je většinou lisován ručně dřevěným lisem nebo kamennou formou a jde velmi pohodlně jehlou „rozebrat“ bez poničení lístků. A že to trvá déle? Chcete-li pít dobrý čaj, musíte se hlavně uklidnit a nic neuspěchat. Chválím, ale že autor metody odzkoušel a poté až psal článek, to mnoho lidí neudělá a prostě píše. Líbí se mi, že článek vychází z osobních zkušeností a poznatků. Jen bych do článku doplnil, že pro kvalitní zelený Pu-erh je tato metoda dost nevhodná.

    To se mi líbí

  2. Ahoj Honzo. Děkuji za tvůj komentář. Obávám se, že jsem měl zatím zkušenosti převážně s pevněji lisovanými tuo cha sheng pu-erhů. Jedinou vskutku lehce lisovanou tuo cha, kterou jsem kdy měl, byla Menghai TF Jia Ji 2003. K jejímu rozebrání by v pohodě stačily snad i jen holé ruce. Všechny ostatní tuo cha byly slisovány dost intenzivně. A mezi ně patřila i tato 6FTM. U tak silně lisovaných čajů vážně někdy uděláš jehlou víc škody než užitku. Paličkou se ale tuo cha dá snadno rozdělit na menší kousky, a ty se pak dělí na jednotlivé lístky mnohem snáze. Souhlasím ale s tím, že u ne tak silně lisovaných čajů tento postup není tím nejvhodnějším. Ani u mě by v takovém případě nebyl první volbou.

    To se mi líbí

  3. Já jsem měl také nějaké kvalitní Sheng Pu-erhy, které prošli trochu tvrdším lisováním, ale i přestože to nebylo jednoduché, nakonec jsem nějakou skulinku našel a mohl porcovat. Je zase, ale fakt, že mě nevadí si s tím dát třeba i půlhodinovou práci. Jsem si jist, že u těch opravdu kvalitních se to vrátí na chuti. Ale jak jsem již říkal, jsem rád, že i v dnešní době někdo zakládá články na osobních zkušenostech a ne jen na doměnkách. On svět čajů je už plný doměnek a když už někdo zkouší a náhodou mu vyhovuje způsob, který moc lidí učebnicově nemusí, je z toho problém. Ale zkoušet a napsat shrnutí své práce je jedna z dobrých cest.

    To se mi líbí

  4. Dnes jsem rozebíral 2014 Nan Jian Phoenix Raw Tuo Cha, která je také lisována docela pevně, a šel jsem na ni pouze jehlou. Trvalo to delší dobu, ale výsledek byl celkem podobný tomu, co vzešlo z paličkové metody viz výše – také jsem čaj prosil, abych jej zbavil prachu, a rozdělil na méně nebo poškozené nebo nepoškozené lístky a lístky polámané trochu víc. Všeho bylo obdobné množství, jako u 6FTM výše. A jehlu jsem si do ruky zabodl jen jednou 🙂

    Ano, v případě opravdu kvalitních a drahých čajů bych si dal záležet úplně jinak, než v případě toho, co piju běžně. Ale k těm špičkám se musím ještě propracovat – zkušenostmi, mentálně a hlavně finančně 🙂

    Jo, domněnek a polopravd je spousta, a v případě pu-erhů snad nejvíc ze všech čajů. Stačí ale kolikrát nebrat vše kolem tak vážně a hlavně používat svou hlavu. Anebo hlavy jiných – třeba autora blogu https://prekvapenycajem.wordpress.com/. Mnohé jeho příspěvky jsou naprosto super, jsou zdrojované a nabádají k dalšímu prozkoumávání problematiky dalším studiem. A to je supr 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář